2009-10-17 13:26 | カテゴリ:未分類

IMG_2079-1.jpg 

籾(もみ)の色は普通だが、割れ目から着色米がのぞいている

 

IMG_2098-1.jpg 

左が今回の変異米      右が民間流通の黒紫米

  

IMG_2096-1.jpg 

種子をカッターで1ミリの厚さに割った割断面の

色は、両方の種子共に透明な白色

  

  

黒紫米の胚乳の部分は無色です

       

  某君が稲のある遺伝子の変異株を育てていると、一見表面が全く普通の色の籾殻であるが、殻を剥いてみると、中が少しうすい黒紫のお米である穂が出来ていることが分かった。

       

  このお米をカッターで割ってみると、中の胚乳の部分は透明な白色であった。

       

  そこで我が家にあるどこかで手に入れていた黒紫米を、カッターで割ると、やはり中身は白色であった。これを白いお米といっしょに炊くと、色素が溶けてきてあたかも赤飯のようになるので、健康に良さそうなので、時々女房が炊いてくれている。

         

  つまり両方の色素米は共に種子の一番外側のぬか(アレウロン層)にしか、色素が沈着していない。

      

  そこで黒米、黒紫米、紫稲、等のキーワードでネット検索すると、葉が紫色、穂が紫色、葉も穂も紫色という記載のイネの記事はある。

       

  しかし、種子だけが紫であるという稲は記載されていない様である。どなたかそんな稲の品種をお持ちでしょうか?

        

(森敏)

追記:以下の論文に赤米(糠層の皮(pericarp))の遺伝子が同定されたことが報じられている。

The Plant Cell, Vol. 18, 283–294, February 2006, www.plantcell.org

 

Caught Red-Handed: Rc Encodes a Basic Helix-Loop-Helix Protein Conditioning Red Pericarp in Rice W OA

Megan T. Sweeney,a Michael J. Thomson,a,1 Bernard E. Pfeil,b and Susan McCoucha,2 a Department of Plant Breeding and Genetics, Cornell University, Ithaca, New York 14953-1901 b Department of Plant Biology, Cornell University, Ithaca, New York 14853

 

Rc is a domestication-related gene required for red pericarp in rice (Oryza sativa). The red grain color is ubiquitous among the wild ancestors of O. sativa, in which it is closely associated with seed shattering and dormancy. Rc encodes a basic helix-loop-helix (bHLH) protein that was fine-mapped to an 18.5-kb region on rice chromosome 7 using a cross between Oryza rufipogon (red pericarp) and O. sativa cv Jefferson (white pericarp). Sequencing of the alleles from both mapping parents as well as from two independent genetic stocks of Rc revealed that the dominant red allele differed from the recessive white allele by a 14-bp deletion within exon 6 that knocked out the bHLH domain of the protein. A premature stop codon was identified in the second mutant stock that had a light red pericarp. RT-PCR experiments confirmed that the Rc gene was expressed in both red- and white-grained rice but that a shortened transcript was present in white varieties.

Phylogenetic analysis, supported by comparative mapping in rice and maize (Zea mays), showed that Rc, a positive regulator of proanthocyanidin, is orthologous with INTENSIFIER1, a negative regulator of anthocyanin production in maize, and is not in the same clade as rice bHLH anthocyanin regulators.

 

 

秘密

トラックバックURL
→http://moribin.blog114.fc2.com/tb.php/653-68038285